Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку

Фахівці Rubarb провели маркетингове дослідження ринку арахісової пасти для Замовника і розробили стратегію виходу на Український ринок.

Останнім часом на світовому ринку спостерігається збільшення попиту на арахісове масло, що обумовлено збільшенням розмаїття смаків та уподобань щодо поживності продуктів.

Аналітики Technavio прогнозують, що світовий ринок арахісового масла до 2021 року виросте більш ніж на 13%.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 15

Дослідження дозволили виділити основні глобальні тенденції ринку арахісової пасти:

  • Виробники закусок все частіше використовують арахісове масло в якості одного з інгредієнтів в своїх продуктах.
  • Зростає число людей, що віддають перевагу робити більш здоровий вибір, тому виробники вдосконалять свої продукти.
  • У глобальному масштабі протягом 2018 - 2021 рр. серед всіх регіонів найбільший внесок на ринку пасти буде вносити Північна Америка, а потім Європа.
  • Найбільші темпи зростання ринку арахісової пасти прогнозуються в країнах з економікою, що розвивається через зростання наявного доходу споживачів.
Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 16

Найбільшими виробниками і експортерами арахісу є США, Аргентина, Судан, Сенегал і Бразилія. На ці п'ять країн припадає 71% загального обсягу світового експорту. Серед світових компаній-виробників арахісової пасти найбільш відомими є Procter & Gamble, Unilever, JM Smucker Company, Hormel Foods Corporation, Boulder Brands Inc., Kraft Canada Inc., Algood Food Company Inc. Основна їхня стратегія - запуск нових видів арахісової пасти для задоволення мінливих потреб.

Найбільшими світовими імпортерами арахісу є країни ЄС, Японія і Канада. На три зазначених ринку припадає 78% світового імпорту арахісу. Основними споживачами арахісу є країни ЄС, оскільки вони практично не вирощують земляні горіхи і весь обсяг споживання забезпечується за рахунок імпорту. Здебільшого реалізується арахіс смажений в шкірці, а також бланшований (очищений) арахіс, який використовується в хлібобулочних і кондитерських виробах.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 17

В Україні ринок арахісової пасти знаходиться на етапі становлення. Частка прихильників горіхів, насіння і фруктів неухильно зростає, чому сприяють світові тенденції споживання натуральної та здорової їжі, проте велика частина населення України має слабке уявлення про цінності і переваги здорових продуктів. Даний фактор має негативний соціальний аспект. За результатами опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС), проведеного в 2017 році, 41% дорослого населення країни вважають стан свого здоров'я посереднім, ще 20% - поганим або дуже поганим. Однак обсяги продажів здорового харчування в Україні настільки незначні, що світові маркетингові компанії навіть не включають Україну в панелі дослідження.

Ще одна причина низького рівня попиту на здорові продукти харчування в Україні полягає в тому, що для українських споживачів наявність дорогих речей як і раніше залишається більш серйозним ознакою успіху, ніж здоровий і спортивний вигляд.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 18

Нещодавно ми також проаналізували ситуацію на ринку меблів і холодильного устаткування для овочесховищ.

Аналітики все ж прогнозують позитивну тенденцію розвитку українського ринку арахісової пасти через зниження цін на продукцію, що імпортується з боку країн-постачальників, а також поява вітчизняних виробників сировини. При цьому до основних стримуючих чинників експерти відносять незначний обсяг споживчого сегменту внаслідок специфічності продукту і низьку купівельну спроможність населення.

В цілому, споживчий ринок арахісової пасти представлений чотирма сегментами: нейтральна паста (без додавання солі і цукру), звичайна (з додаванням солі, цукру, рослинних масел, емульгаторів, ароматизаторів і т.д.), з шматочками арахісу (кранч), з натуральними добавками (мед, шоколад, фрукти, карамель і т.д.). Паста зарубіжних виробників в більшій мірі представлена ​​звичайною пастою і з шматочками (кранч). Продукт українських виробників рясніє різними добавками.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 19

66% торгових марок - виробників арахісової пасти, представлених на ринку України, є закордонними.

Географія виробників арахісової пасти на українському ринку

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 20

Найбільшими імпортерами арахісової пасти на українському ринку є виробники Польщі, США та Німеччини. Арахісова паста зарубіжних виробників в основному представлена в інтернет-магазинах товарів широкого споживання (більшість реалізують пасту через 5-7 інтернет-магазинів). Однак деякі торговельні марки мають цільові канали розподілу: спеціалізовані інтернет-магазини спортивного харчування та еко-магазини.

Охоплення інтернет-каналів зарубіжними виробниками на ринку арахісової пасти України.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 21

Арахісова паста зарубіжних виробників представлена в скляній або пластиковій банці ємністю 340-510 гр. У магазинах спортивного харчування арахісова паста пропонується в пластикових відрах, ємністю 1 кг і більше.

Серед українських виробників арахісової пасти на ринку представлені торгові марки:

  • ТМ "Good Energy" (Хмельницький)
  • ТМ Master Bob (Вінниця)
  • ТМ ТОМ (Львів)
  • ТМ Burunduk (м.Київ)
  • ТМ Кремка (Черкаси)
  • ТМ "ЭКОЛИЯ" (Вінниця)
  • ТОВ "АУМІ" (Одеса)
  • Компанія “Інша Їжа” (Киев)
  • ТМ «Пинат» (Київ)
  • ТМ Nabaton (Київ)
Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 22

Також на ринку присутні дрібні регіональні виробники, які невеликими обсягами реалізують свою продукцію в сферу HoReCa, магазини здорового харчування, кондитерські та ін. Лідерами серед вітчизняних виробників пасти на українському ринку є ТМ "Good Energy" і ТМ Master Bob, в асортименті яких більше 70 % - арахісова паста. Продукція цих виробників широко представлена в торгових мережах, а також в аптеках, магазинах здорового харчування, інтернет-магазинах, заправних станціях і т.п.

Середня ціна арахісової пасти зарубіжних виробників становить 29,3 грн. / 100 гр; українських - 26,2 грн. / 100 гр.

Середня ціна на арахісову пасту українських виробників

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 23

На стан попиту на ринку арахісової пасти робить істотний вплив ринок фітнес-послуг. Мода на здоровий спосіб життя принесла популярність фітнес-клубам, клієнтами яких, за підрахунками FitnessConnectUA, є 1,02 млн. Українців, тобто 2,4% населення. Аналізуючи показники ринку, експерти встановили, що в Україні сьогодні діють 1 419 клубів. Завдяки стабільно високим темпам розвитку фітнес-індустрії цей ринок є дуже перспективним.

Більшою мірою споживачами фітнес-послуг є жінки, найбільш активна група яких у віці 20-39 років. Легкий і поживний перекус між тренуваннями з включенням в раціон арахісової пасти - ідеальне рішення для підтримки форми і запасу енергії на тривалий час. Тому вже зараз багато фітнес-клуби, які включають в список послуг персональні програми харчування, пропонують доповнювати раціон арахісової пастою.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 24

Разом зі зростанням ринку фітнес і спорт-послуг активно розвивається і ринок спортивного харчування, також демонструє серйозні показники зростання. За оцінками різних дослідницьких компаній, середньорічне зростання глобального ринку спортпіта найближчим часом складе від 8% до 11%, що в абсолютних цифрах може досягати 90 млрд. Дол. Загальносвітового обсягу. У зв'язку зі зростаючим трендом здорового способу життя і збільшенням витрат на спорт, очікується, що і в Україні ринок спортивного харчування буде неухильно зростати.

Популярність заняття спортом веде до розширення спектра спортивних тренувань як традиційних (вело, біг, плавання, веслування тощо), так і набирають популярність - TRX, Сrossfit і Worko. Це говорить про значний потенціал фактичного використання спортивного харчування.

Спортивне харчування розраховане на людей, що прагнуть до поліпшення результатів спортивної діяльності. При цьому дуже важливо, в період інтенсивних навантажень, отримувати достатню кількість енергії і корисних речовин. Тому популярність арахісової пасти серед відвідувачів тренажерних залів неухильно зростає, а для деяких видів тренувань вона є невід'ємною частиною щоденного раціону.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 25

У сегменті спортивного харчування на ринку переважає арахісова паста зарубіжних виробників, а саме - Польща (найбільший імпортер спортпіта), США, Англія. Більшість зарубіжних брендів позиціонують арахісову пасту як продукт харчування професійних бодібілдерів і спортсменів-початківців, який рекомендується застосовувати як доповнення до денного раціону. Для досягнення конкурентних переваг, виробники пропонують: низькокалорійну арахісову пасту; пасту з високим вмістом білка за рахунок використання сироваткового протеїну; продаж великими обсягами і в зручних контейнерах; використання унікальної технології для досягнення потрібної консистенції і ін.

Українські ж бренди пропонують класичну і пасту з добавками, позиціонують її як продукт, який збагачує раціон протеїном і корисними жирами. Про цільове призначення продукту також свідчить дизайн упаковки та етикетки.

В середньому, ціни на арахісову пасту, яка представлена в магазинах спортивного харчування, на 30% вище, ніж в звичайних магазинах продуктів харчування. Паста, що містить компоненти, що підвищують її цінність для споживача, на 30 - 70% дорожче, ніж звичайна паста.

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 26

В цілому, споживачами арахісової пасти є:

  • спортсмени, як джерело протеїну, для нарощування м'язової маси і поповнення енергії при фізичних навантаженнях;
  • люди, що займаються фітнесом для підтримки фізичної форми і схуднення;
  • люди, які ведуть здоровий спосіб життя;
  • вегетаріанці і вегани;
  • діти;
  • кулінарія;
  • люди, які люблять арахісову пасту

Важливою споживчою аудиторією є люди, які ведуть здоровий спосіб життя. Серед них, близько половини пов'язують його зі здоровим харчуванням.

Опитування думки українських інтернет користувачів про правильне харчування

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 27

Що стосується переваг на ринку арахісової пасти, дослідження показали, що більшість її споживачів намазують продукт на хліб, печиво та ін., деякі додають в неї джем. Також арахісову пасту додають в салати і соуси. Вживання в чистому вигляді мало популярно.

Переваги споживачів арахісової пасти за основними її властивостями

Ринок арахісової пасти в Україні: тенденції розвитку - Зображення - 28

Найбільш важливою властивістю пасти для більшості споживачів - це її смакові якості. У цій частині споживачі найчастіше воліють помірно солону або помірно солодку пасту. Більше половини постійних покупців хоча б раз пробували арахісову пасту з добавками. Люди, що займаються спортом і фітнесом, також іноді споживають пасту з добавками, але перевагу віддають нейтральної.

В цілому, дослідження вказують на слабке інформування покупця про переваги і способах споживання арахісової пасти, що перешкоджає формуванню повноцінного попиту на продукт. На сьогоднішній день значний потенціал зростання ринку арахісової пасти зосереджений у вузьких сегментах (спортсмени; споживачі фітнес-послуг; люди, які ведуть здоровий спосіб життя). Цьому сприяє зростаюча тенденція споживання натуральної та здорової їжі, зростання числа тренажерних залів, фітнес-клубів і їх послуг.

Якщо Ви зацікавлені в дослідженні того чи іншого ринку, напишіть нам прямо зараз і отримаєте безкоштовну консультацію фахівця info@rubarbs.com