Важелі в бізнесі та маркетингу

Метою кожної компанії є забезпечення зростання в усьому - в продажах і розвитку, зростання прибутку і клієнтської бази. Саме тому удосконалення процесів в бізнесі є і буде актуальним питанням для підприємців. В теперішніх умовах економіки компанії з особливим ентузіазмом шукають дієві способи підвищити ефективність своєї роботи.

Багато розмов зараз точиться навколо вибудовування бізнес-моделей за допомогою певних «важелів», які можуть вивести компанію на новий рівень. Кожен з важелів дає свій результат і спрямований на отримання максимальної користі від обмеженого ресурсу, яким є ваш час, гроші або ваша команда.

Важіль №1: Уміння ставити великі цілі

Важелі в бізнесі та маркетингу - Зображення - 6

Більшість компаній пливе за течією, вирішуючи нагальні проблеми в міру свого зростання і розвитку. Вони задовольняються мінімальними «прийнятними» показниками, і не ставлять амбітних цілей, адже вони просто здаються недосяжними, особливо в умовах економічної кризи. Але ця тактика не приведе ні до чого хорошого і такий бізнес швидше за все не досягне значних результатів. Ваше завдання - змінити своє мислення в цьому напрямку. Не бійтеся планувати великі цифри. Подумайте про те, чого хочете досягти і збирайте бажаний результат, як пазл.

Згідно з дослідженнями, показник EBITDA зростає в цілих два рази, якщо у керівництва і у всіх співробітників є чітке розуміння напрямку розвитку компанії. Компанії, які не бояться ставити амбітні цілі і слідувати наміченим шляхом, вже в перший рік активної роботи збільшують свій прибуток на 16 - 32%.

Важіль №2: Уміння працювати на перспективу

Важелі в бізнесі та маркетингу - Зображення - 7

І знову ж таки ми говоримо про те, що потрібно кардинально міняти мислення, яке щільно засіло в наших головах. У нас як прийнято? Компанії намагаються вичавити максимум прибутку тут і зараз, а далі - будь що буде. Основний же принцип другого важеля - це робота на довгострокову перспективу.

Задумайтесь, як ви витрачаєте свій час? Чи дають витрачений годинник довгостроковий ефект або отриманий результат обмежується сьогоднішнім днем? А як ви розпоряджаєтеся фінансами? Вирішуєте поточні питання або вкладаєте в отримання постійного прибутку?

Час і гроші, спрямовані на «постійний ефект» - це:

  • правильна працююча модель дзвінка або листа клієнту, яка буде використовуватися сотні тисяч разів і знову і знову працювати на вас;
  • A / B тестування для поліпшення цільових показників і збільшення конверсії;
  • побудова воронок і автоворонок продажів, вибудовування ланцюжка дотиків з клієнтом.

Це всього кілька прикладів з величезної кількості можливих, але суть зрозуміла. Надсилайте свої основні ресурси на дії, які будуть вибудовувати ваш бізнес цеглинкою за цеглинкою і в підсумку ви отримаєте надійне «будівництво», яке буде багато десятків років виконувати свої функції.

Важіль №3: Уміння витягувати прибуток

Важелі в бізнесі та маркетингу - Зображення - 8

Навіть в тому бізнесі, який ви маєте на даний момент, насправді більше прибутку, ніж ви можете собі уявити. Треба просто навчитися його  бачити в поточному моменті, а також не залишати можливість отримувати ще більше.

Як навчитися мислити по-новому і побачити те, що до сих пір було «Приват»? Ось кілька підказок:

  • продумайте різні моделі покупок і сформуйте унікальні пропозиції для різних груп клієнтів;
  • вчіться аналізувати болі клієнтів, шукайте ситуації, коли є потреба, але немає пропозиції і пропонуйте рішення;
  • подумайте, що ще ви можете запропонувати клієнту в добавок до основного товару, не втрачайте можливість збільшити прибуток.

Почавши диференціювати клієнтів і пропозиції для них, ви переконаєтеся наскільки більш результативною стане ваша робота, а прибуток зросте в рази.

Важіль №4: Уміння активізувати тригери

Важелі в бізнесі та маркетингу - Зображення - 9

Тут важливо зрозуміти одну просту річ - всі люди абсолютно різні. Те, як ви працюєте, активізує і привертає до вашого бізнесу людей, схожих з вами за складом розуму, тобто тих, хто думає як ви. А тепер уявіть скільки ще людей, зовсім на вас не схожих? І те, що для вас здається дратівливим і недоречним, для інших може стати саме тим психологічним активатором, який спонукає їх до покупки.

Тому ваше маркетингове повідомлення повинно нести в собі не тільки інформацію про цінності продукту, але і тригери, здатні «зачепити» якомога більшу частину аудиторії. Досліджуйте, аналізуйте, тестуйте, знаходьте ті самі емоційні активатори, які визначають потрібну вам поведінку людини і максимально використовуйте їх в продажах.

Важіль №5: Уміння продавати масово

Важелі в бізнесі та маркетингу - Зображення - 10

Перш за все потрібно не забувати про масові канали продажів. Ви можете використовувати їх незалежно від сфери вашої діяльності. Завжди можна знайти щось підходяще саме вам. Створюючи контент, подбайте про те, щоб він приводив до вас нових клієнтів знову і знову. Як, наприклад, відео на YouTube каналі вашої компанії. Якісні ролики з корисною та цікавою інформацією будуть постійно привертати увагу цільової аудиторії до вашого бізнесу. До того ж, записуючи свої виступи або інтерв'ю на відео, ви зможете «достукатися» до ще більшої кількості людей, крім присутніх в залі на той момент. Коли ви навчитеся продавати відразу one-to-many замість one-to-one, ваш бізнес стане в рази ефективніше, а ви будете отримувати абсолютно інший прибуток з одного і того ж відрізка часу.

Кожному підприємцю важливо впевнено дивитися в майбутнє і точно знати, що він хоче мати сьогодні, завтра, через місяць, рік або 10 років і відповідно до поставлених цілей налагоджувати бізнес-процеси в компанії. Застосування правильних важелів в бізнесі допомагає людині створювати свою реальність і грамотно вибудовувати бажане майбутнє для себе і своєї компанії.

А ми в свою чергу хочемо побажати вам удачі та натхнення на шляху до якісних змін вашого бізнесу.