Патерни в айдентиці: що робить бренд унікальним?

Що впливає на впізнаваність бренду? Гарна реклама? Незмінна якість продукції? Унікальний фірмовий стиль? Насправді, все перераховане вище необхідно для швидкого просування бренду і закріплення його на ринку. Однак починати все-таки треба з початку і це - створення фірмового стилю .

В цій статті ми поговоримо про айдентіку. Але не про неї в цілому, а про використання патернів, які допомагають створювати унікальний, яскравий образ бренду.

Роль патернів в корпоративному стилі

Патерни - це повторювані елементи, які допомагають донести до цільової аудиторії цінність бренду, роблять його впізнаваним і запам'ятовуваним. Що являють собою патерни? Це можуть бути найрізноманітніші візерунки, лінії, фігури, тварини або стилізована продукція компанії. Патерни можна використовувати скрізь: візитки, упаковка, канцтовари, промо-матеріали - вагон і маленький візок ідей для застосування. А ще патерни відмінно виглядають в дизайні сайтів. Ось, наприклад, корпоративний сайт для компанії "OFP". Придивіться до малюнка - на що схоже? Апетитні прожилки мармурового м'яса умілими руками наших дизайнерів були перетворені в цікавий візерунок. Смачно і красиво!

test
test

Паттерни мега популярні. За що ж їх так люблять?

  1. Вони унікальні! Кожен візерунок - це особлива історія про компанію. Патерн допомагає виділитися на тлі конкурентів,  звертаючи до себе увагу і допомагаючи клієнту безпомилково ідентифікувати бренд.

  2. Вони універсальні! Як ми вже говорили, їх можна використовувати буквально всюди. На візитних картках і упаковці вашого продукту, в шаблонах для імейл розсилки і на фірмових бланках, в соціальних мережах, в презентаціях і рекламної продукції (банери, буклети, розтяжки).

  3. Вони пластичні! Патерн можна використовувати як цілком, так і окремі його елементи. Вони відмінно заповнюють порожнечі на веб-сайті, використовуються як фон або підкладка. Можна грати з розмірами, міксувати елементи і отримувати все той же впізнаваний патерн в абсолютно новому, свіжому "звучанні".

Патерн як елемент фірмового стилю: застосування

Знайомий патерн відразу ж викликає асоціацію з певним брендом. І зовсім неважливо, чи побачила його людина на сайті, в рекламі в соціальних мережах чи на брендованій ручці. Цей елемент фірмового стилю розробляється таким чином, щоб його можна було використовувати всюди. І щоб це виглядало красиво і гармонійно.

Ось як це зробили фахівці нашої компанії для бренду Fabrikant . Сучасний і лаконічний патерн повністю відповідає духу компанії, підкреслює її стиль і напрямок. Він однаково доречно виглядає як на сторінках сайту, так і на друкованих матеріалах.

В маркетинг-кіт ми використовували все той самий точковий патерн, розмістивши його на обкладинці. Він є і на фірмових ручках, чашках, блокнотах. Він незмінно присутній на всьому, що має відношення до Fabrikant. Використання такого "фірмового знаку" дозволило нашому клієнту успішно відбудуватися від конкурентів і зробити свій бренд легко впізнаваним і незабутнім.

test

Складнощі вибору: як не помилитися

Пастельні кольори

Оскільки візерунки мають більшу візуальну вагу, ніж однотонний фон, в патернах використовуйте спокійні пастельні тони. Занадто яскравий або відволікаючий малюнок зміщує фокус уваги на себе і все інше просто не має сенсу. Зараз в тренді патерни, які є більш "тонкими" і сприймаються більше як текстура. Хоча можна зустріти і дуже вдале використання яскравих кричущих патернів, якщо це виправдано "характером" бренду. Але це швидше поодинокі випадки.

test

Мінімалізм

Використовуйте мінімалістичні патерни, вони легкі для сприйняття і функціональні. Неможливо запам'ятати те, що не виходить зрозуміти і "переварити" з першого разу. Простий і стильний патерн (за умови, що він гармонійний і продуманий) обов'язково стане візитною карткою бренду.

test

Геометрія

Прості і складні геометричні фігури у всіляких комбінаціях і стилях вже котрий рік не здають свої позиції. Геометричні патерни - це цікаво і сучасно. Але варто пам'ятати про одне. У дизайн можна додати скільки завгодно фігур і ліній в гонитві за незвичайним хитромудрим візерунком. Але чи варто? Зробіть крок назад і подивіться об'єктивно. Малюнок повинен бути візуально цікавим, але не перенасиченим.

test

Лого-патерн

Найпростіший, але в той же час дуже вдалий варіант. Він можливий в тих випадках, коли в основі логотипу лежать прості геометричні форми і відсутня комплексна деталізація, а сам знак сприяє його повторенню.

test

Патерн - так, але не завжди

Коли хочеться зробити швидше, яскравіше (щоб затьмарити всіх-всіх) і дешевше, на виході може вийде абсолютно непрацюючий продукт, а в ряді випадків, навіть відштовхуючий. А все тому, що іноді патерни - це просто картинки, ні на чому не засновані. Вони не розглядаються крізь призму бренду, вони не розкривають його суть, не розповідають його унікальну історію. Користі від такого дизайну буде мало.


Читайте також: Персонаж в брендингу: сила талісманів


Патерн - це не просто стильна картинка. Він покликаний відображати місію та цінності компанії, бути її продовженням, мати певний сенс для оточуючих. Айдентика кожного бренду це як свій цілий світ. І патерн може виступати як одна з важливих його складових.

Не бійтеся використовувати патерни в айдентиці для свого бренду! Це важливо і потрібно. Але, як і в будь-якому іншому справі, тут необхідний правильний підхід. Грамотний і сучасний патерн, розроблений фахівцями, стане невід'ємною частиною вашого фірмового стилю, підвищивши впізнаваність бренду і продукції.