Принципи правильної маркетингової стратегії або як не злити бюджет в унітаз

Не секрет, що конкуренція в сьогоднішніх умовах ринку розцвіла з небувалою силою. Великі компанії та «домашні» бізнеси постійно вдосконалюються, придумують нові фішки та пристосовуються до нових умов. Той, хто гальмує, не відповідає сучасним вимогам аудиторії та бездумно витрачає свої ресурси, так і не досягне своїх цілей, тож може вмить розпрощатися зі своїм бізнесом.

Часто компанії швидко здають позиції через абсолютно невірний підхід до маркетингу. Якщо їх маркетингова діяльність зводиться до нерегулярної реклами де доведеться, тривіального контенту в соцмережах і заїжджених смішинок в Insta, то такий бізнес приречений на провал. І якщо нічого не змінювати, то це лише питання часу.

Стратегія маркетингу врятує всіх?

А чи потрібна вона взагалі? Багато підприємців відмовляються від цієї затії, вважаючи, що розробка маркетингової стратегії - це взагалі-то не така вже й потрібна річ, якщо вони вже зважилися обзавестися маркетинговим планом. Чи так це?

«Якщо Ви думаєте, що одного маркетингового плану буде досить для успішного розвитку бізнесу, Ви помиляєтеся. Перш за все Вам потрібна маркетингова стратегія»

Головне, що потрібно усвідомити: маркетинговий план і стратегія - далеко не одне й те саме.План - це перелік способів досягнення певних завдань, а стратегія - це визначення самих завдань. Сенс полягає в правильній послідовності: спочатку вирішуємо «Що потрібно зробити?», А потім уже «Як цього досягти?».

Ось чому в побудові успішного бізнесу є місце і тому, й іншому. І перш, ніж приступити до маркетинг-плану, треба б попрацювати над стратегією.

Перше, що Ви повинні зрозуміти - легко не буде. Якщо Ви зважилися зробити все «як треба», то вам треба буде пройти довгий шлях. Брейншторм, інсайти, аналізи, поглинання тонн інформації і трансформування всього цього в щось, корисне саме для Вашого бізнесу. Але те, що Ви читаєте цю статтю, значить, що перший крок вже зроблений.

Основа основ

Коли слово заходить про маркетинг, про що ми говоримо найперше? SEO, SEM, соціальні мережі, контент-маркетинг, кампанії із залучення аудиторії, імейл розсилки. Ми говоримо про те, як оптимізувати лендінг, збільшити коефіцієнт конверсії, як підібрати правильний заголовок або call-to-action, поліпшити швидкість кліків і так далі. Так, все це має своє важливе місце, але чи це є найголовнішим?

Перш ніж почати просувати свій бізнес, потрібно мати міцну маркетингову основу. Цією основою і є Ваша маркетинг стратегія, яка дає Вам розуміння основних цілей Вашої компанії, формує головні меседжі для клієнта, опрацьовує портрет аудиторії і конкурентне позиціонування. Тільки на цьому міцному фундаменті можна побудувати сильний та прибутковий бізнес.

Надія на успіх – не стратегія

Багато організацій взагалі не мають маркетингової стратегії. Безсумнівно, у невеликого стартапу є більш актуальні питання, пов'язані з виживанням бізнесу, ніж роздуми про маркетингову стратегію на 20-30 сторінок. Але проблема полягає в тому, що навіть зрілі компанії часто не можуть похвалитись чіткою стратегією, коли мова заходить про маркетинг.

Намічена стратегія розвитку Вашої компанії, стане основою для структурування всієї Вашої маркетингової діяльності. Це значно підвищить ясність та ефективність Вашого маркетингу, а також допоможе заощадити не тільки гроші, але і час.

ЦА як головний орієнтир

Ідеально сформований портрет потенційного клієнта – без цього будь-яка Ваша маркетинг-кампанія зазнає фіаско. Тому саме аналізу ЦА у маркетинг стратегії відведено так багато місця. «Як просувати і на які канали витрачати гроші?» – справа другорядна. Передусім досконально вивчіть свого споживача.

Після ретельного аналізу своєї аудиторії Ви зможете вибудовувати успішні маркетингові кампанії правильно, крок за кроком.

  1. Хто мій клієнт? До кого я звертаюся?
  2. Що я маю на меті? Чого я хочу досягти?
  3. Яке повідомлення хочу донести до ЦА? Як вплинути на «свого» споживача?
  4. Які канали будуть найбільш ефективними для цього?
  5. Як я зможу проаналізувати результати кампанії?

Правильне планування – вже половина справи

Кожен підприємець знає, що потрібно «dream big» і ставити перед собою великі цілі. Якщо Вас запитають, яким буде Ваш бізнес через два, п'ять, десять років, напевно Ви знаєте відповідь. Звичайно, довгострокове планування - один з головних принципів ведення успішного бізнесу, але ми забуваємо ще про один не менше важливий момент.

Маркетинг-стратегія визначає курс розвитку компанії і її основні глобальні цілі, але ще і передбачає постановку короткострокових цілей, які будуть поступово вести бізнес в потрібному напрямку. Таким чином, на кожному етапі Ви будете мати чітке розуміння того, що слід зробити для досягнення певного результату.

Невигадані історії успіху

Правильно розроблена маркетингова стратегія стане «локомотивом» вашого бізнесу, який приведе його в рух і буде штовхати вперед до намічених цілей. Хороша стратегія допоможе Вам досягти неймовірних результатів.

Подивіться на лідерів світового ринку. Вони розуміють ХТО їх споживач і ЩО йому потрібно, вони визначили свій основний меседж і дотримуються його у своїх маркетингових кампаніях.


THINK DIFFERENT

Ще 20 років тому в Apple зрозуміли, що вони не просто продають якісну техніку, а створюють товариство людей, які цінують найкраще, які мислять не так, як інші та здатні змінити світ. Тоді, в 1997 році була створена рекламна кампанія «Мисліть інакше». Стів Джобс якось сказав, що якби всі визначні люди коли-небудь користувались комп'ютером, це був би Mac. І це мало просто колосальний вплив на аудиторію.

Геніальна стратегія привела Apple до того, чим вона є зараз, і продовжує ефективно працювати навіть через 20 років.

JUST DO IT

Nike знають свого споживача «в обличчя» і розуміють, чого він прагне. Вони не говорять про те, які круті їх кросівки або майки. Вони показують, яких спортивних висот може досягти кожен з нас. Вони наближають нас до зірок світового спорту і кажуть: «Ей, ти зробиш це!». Така проста, але дієва стратегія червоною ниткою проходить через усі їх рекламні кампанії. Вони не продають, вони мотивують. І це працює!

HOLIDAYS ARE COMING

Принципи правильної маркетингової стратегії або як не злити бюджет в унітаз - Зображення - 2

Ви теж це чуєте – дзвіночки та святкові мотиви? А це тому, що Coca-cola пропонує своєму споживачеві теплу «емоцію», а не продукт. Абсолютно вся маркетингова діяльність компанії побудована на веселому проведенні часу з рідними та друзями. Вони дають відчуття того, що варто тобі відкрити пляшечку і відразу з'явиться відчуття свята.


Це лише декілька яскравих прикладів того, яких грандіозних результатів можна досягти при правильному підході. Розробка маркетинг стратегії допоможе Вам краще зрозуміти Вашу аудиторію, її бажання, визначити місце Вашого бізнесу на ринку і дати чіткий напрямок для руху вперед. Не варто витрачати дорогоцінний час на помилки та невпевнені дії навмання. Надихайтеся, дійте рішуче та створюйте свій власний шлях до успіху!