У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і»

Коли ми покупці або клієнти, то постійно стикаємося з поняттям «бренд». Коли стаємо власниками бізнесу, в нашому  словниковому запасі з'являється слово «брендинг». Ми вживаємо ці визначення, часто не здогадуючись, що вони мають різні значення. І так, розберемося, що таке бренд, а що — брендинг.

Бренд — це абстрактне поняття, яке існує в нашій підсвідомості. Це не продукт або послуга, а її оболонка, не компанія, не річ, не предмет. Бренд — це ціннісні характеристики, думки, асоціації або емоції, які викликає продукт.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 10

Брендинг — це комплекс дій, спрямованих на формування іміджу продукту, тобто розробка бренду.

І так, бренд — уявлення, брендинг — формування цих уявлень.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 11

Брендинг і його елементи

На чому грунтується брендинг-розробка? Основні її складові — логотип, брендбук та айдентика. Зазвичай поняття айдентика лякає замовників, тому що вони не знають значення цього слова. Айдентика — фірмовий стиль.

Логотип. Як ми дізнаємося відому компанію або торговельну марку? За логотипом. Це обличчя її бренду, без якого успіху не бачити. Головна вимога до нього — унікальність. Заява про себе як про успішну компанію дорівнює розробці логотипу. Наприклад, легендарними стали логотипи Apple, Nike, Pepsi. А що б ви сказали про лого Санрайз Суші або педіатричний центр Арлінгтона?

Брендбук. Ще один елемент, який включає розробка брендингу. Сюди входить:

  • концепція бренду;
  • його атрибути і позиціонування;
  • стратегія розвитку компанії.
У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 12

Брендбук вважається офіційним документом фірми, яким повинні керуватися власники для її розвитку. Він систематизує елементи бренду, показуючи комплексну його картину. Брендбук також містить рекомендації про те, як використовувати бренд. Робота фірм, які їм оперують, набагато злагоджено тих, хто не знає про його існування.

Фірмовий стиль. Без нього не обходиться брендинг компанії. Він необхідний, якщо ви хочете вести успішну політику комунікації. Складовими фірмового стилю є зовнішня реклама, сувенірна і поліграфічна продукція, брендований транспорт і форма співробітників.

Відмінними прикладами послужать фірмові стилі BMW або I Love New York. Наші фахівці також займаються розробкою айдентики. На сьогодні в портфоліо ви знайдете фірмовий стиль, підготовлений для Hybro TechnologiesBAУ СервисAgroplus2006Fabrikant та інших компаній.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 13

Етапи брендингу

Успішне просування бренду — це кілька рівнів, які потрібно пройти, щоб ваш бренд став упізнаваним:

  1. створення плану робіт;
  2. аналіз ринку і компанії;
  3. підготовка ескізів логотипу, брендбуку і фірмового стилю;
  4. огляд підготовлених ідей;
  5. удосконалення кожного з етапів брендингу;
  6. спостереження за його ефективністю.

Якщо ці кроки опрацьовані вірно, результат буде помітний. Про ефективність брендингу, каже, скажімо, бренд Coca-Cola. У всьому світі немає більш популярного напою. А як щодо «зеленої» коли? Coca-Cola Life із зеленою етикеткою була випущена компанією кілька років тому як більш корисна для здоров'я. Але місія брендингу цього продукту була з тріском провалена. А що можна подумати: якщо зелена банку Coca-Cola Life символізує життя, то червона - смерть? В результаті люди залишилися вірні звичного червоного кольору, а зелена кола так і не набула визнання.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 14

Ефективною брендинг-розробкою може також похвалитися Apple, якщо, звичайно, це не стосується фотоапарата QuickTake, який так і не зміг обзавестися популярністю серед споживачів, причиною чого став також неправильно побудований брендинг.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 15

Брендинг-розробка: помилки

Нерозуміння створеного вами бренду. Бренд повинен чітко говорити про цілі компанії, її цінності та принципи роботи. Якщо цього немає, він ніколи не стане популярним, споживачі його не запам'ятають, так як не зрозуміють. Імідж підприємства та його бренд повинні існувати в унісон. Подумайте, яким ви хочете бачити ваш брендинг. Розробка декількох варіантів дозволить вам бути необмеженими і зупинитися на найкращому.

Неправильно вибраний колір. Проаналізуйте ринок, дізнайтеся якими кольорами оперує сфера діяльності вашої компанії,оберіть свій, відповідний, грайте з ним: колір — звичний, стиль брендування — унікальний.

Занадто скромний або занадто нагромаджений логотип. Досліджуйте тенденції розробки логотипу в сучасному світі. Не насичуйте його надмірною кількістю елементів. Логотип повинен бути «повітряним», але помітним. Його запам'ятають, якщо він буде читатися легко.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 16

Емоційне сприйняття бренду

Знати, які емоції — хороші чи погані — викликає бренд у споживача, недостатньо. Розбираючись у цьому питанні, можна говорити про його раціональні якості й емоційні переваги. Не про емоції, а саме про емоційні переваги. Емоції — це загальне сприйняття бренду, а емоційні переваги — плюси, які отримує покупець, купуючи товар.

Як ви думаєте, що говорять власники мотоциклів Харлей Девідсон про їхню покупку? Вони вибрали цей транспорт за швидкість і надійність? Ні, вони купували свободу. Придбання такого мотоцикла — це спосіб відчути себе вільним, що є емоційною перевагою бренду. А надійність і швидкість — це раціональні якості Харлея.

Покупець рідко вибирає товар, звертаючись до раціональності. Він орієнтується на емоції. Тому, розробляючи бренд, потрібно керуватися тим, чи буде покупець відчувати себе краще, віддавши йому перевагу.

І ще одне: який бренд буде сприйматися вигідніше? Відповідь — простий. Сьогодні тенденція розробки брендингу спрямована до візуального спрощення дизайну. Чим більше простим він буде, тим більше шансів, що стане популярним. Лаконічність в брендингу виглядає чіткіше, впевненіше й естетичніше. Тільки варто пам'ятати, що і простота повинна бути унікальною.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 17

Чим бренд відрізняється від торгової марки?

Як вже говорилося, нерідко відбувається злиття понять «бренд», «брендинг» і «айдентика» воєдино. І торгову марку теж часто плутають з визначенням бренду. Але ні, торгова марка — це назва, під яким компанія реалізує свою продукцію. Бренд — образ цієї торгової марки, який характеризується цілісністю, унікальністю і привабливістю. Торгова марка — визначення нейтральне, бренд викликає емоції та асоціації. Торгова марка — це ім'я, а бренд — портрет.

Поняття бренд включає в себе торгову марку, тобто вона може стати брендом, але не завжди. Наприклад, існує італійська торгова марка нижньої білизни OYSHO. Але про неї не знають. В цьому випадку OYSHO залишається просто торговою маркою. Але як тільки вона отримає хоч краплю визнання, то стане брендом.

Мета створення корпоративного брендингу

Сила бренду полягає в правильній розробці та подачі навколишньому світу.

У чому полягає сила бренду: розставимо всі крапки над «і» - Зображення - 18

Що собою являє корпоративний брендинг і для чого він потрібен?

  1. Візуальна комунікація (того, що споживач бачить) — логотип, фірмовий колір, шрифт, графічний стиль. Сюди відносимо дизайн сайту, фірмової етикетки, упаковки, одягу, візиток, бланків і т. д .;
  2. Вербальна комунікація (того, що споживач чує) — опис товару, слоган, слова на упаковках, що запам'ятовуються;
  3. Брендбук — створення єдиних правил презентації продукції покупцям, інвесторам, партнерам;
  4. УТП — підкреслення головних переваг вашого товару, показ його унікальності.

Корпоративний брендинг — запорука успіху вашого бізнесу. Вас впізнають і запам'ятають, якщо ви зможете приділити йому належну увагу.


Читайте також: Навіщо компанії ребрендинг і як уникнути помилок


Що про це думаємо ми?

Тільки послідовність, логіка і нестандартні рішення приведуть до ефективної реалізації перерахованих вище кроків. Грамотний підхід — головний інструмент створення і розвитку бренду, його впізнаваності та популярності.

Креативність і продуманий маркетинг — гарантія успішного просування на ринку і підвищення серед конкурентів.

Пам'ятайте, не можна довірити брендинг-розробку першому ліпшому. Нею повинні займатися професіонали.