Маркетингова стратегія стартапу - запорука вдалого запуску продукту

Починати свій бізнес завжди складно. Навіть тоді, коли на ринок виводиться ідеальний з точки зору споживача товар. У великому потоці схожих пропозицій він ризикує залишитися непоміченим і не оціненим. Багато стартапів мають обмежений бюджет, тому намагаються просувати свій товар самостійно, з мінімальними витратами сподіваючись що досвідчений споживач помітить їх продукт і почне масово його купувати. Однак у 97% випадках такі райдужні уявлення розбиваються об сувору дійсність. Не витримавши суперництва, стартап загасає і дійсно хороший товар залишається без попиту.

Мало мати якісний і дійсно корисний товар, його ще треба грамотно піднести своїй цільовій аудиторії. У цьому допоможе маркетингова стратегія, бюджет якої варто планувати заздалегідь, ще на етапі виробництва своєї продукції.

test

Що входить в маркетингову стратегію?

  1. Аналіз ринку, де планується просування товару.
  2. Вивчення цільової аудиторії.
  3. Визначення конкурентів.
  4. Аналіз поточного стану бізнесу.
  5. Визначення цілей розвитку бізнесу (створення бізнес-плану).
  6. Позиціонування компанії.
  7. Розробка рекламного просування.

Аналіз ринку

Ті, хто називають аналіз ринку простою формальністю, явно недооцінюють його вплив на розвиток бізнесу. Не випадково цей пункт стоїть першим номером. Саме аналіз дає відповідь на питання: «А чи варто взагалі починати випускати цей товар?». Якщо все ж ніша дозволяє продавати свої вироби ще одному бренду, то вивчення сфери реалізації дозволить грамотно скорегувати плани з виведення продукту на ринок.

Наведемо приклад як своєчасний аналіз вберіг відомий бренд від зайвих витрат. В Америці на ринку лейкопластирів була одна компанія - Band-Aid, яку всі знали і купували пластирі саме цього виробника. Компанія Curad, проаналізувавши ринок, зрозуміла, що вийти до споживачів зі своїми пластирами їм буде складно. Тому вони вирішили внести деякі зміни в свої вироби: просто додали мультяшні малюнки. Їх товар швидко завоював популярність серед дитячої аудиторії, дозволивши компанії добре заробити на продажах.  

test

Вивчення цільової аудиторії

Розробка маркетингової стратегії обов'язково повинна включати аналіз своїх потенційних покупців. У нашій статті «Цільова аудиторія: як її визначити і навіщо це потрібно» ми розбирали це питання. Стартап без чіткого розуміння своєї аудиторії приречений залишитися без продажів. 

Важлива цільова група і для позиціонування компанії в цілому. Наприклад, аналіз цільової аудиторії, який ми робили для бренду Zegen, розділивши її на первинну і вторинну, дозволив створити близький за духом ЦА і інтуїтивно зрозумілий сайт. Також знання своєї цільової групи допомогло бренду вибудувати грамотну комунікацію зі своїми клієнтами, завоювавши їх прихильність.

test

Визначення конкурентів

Здорове суперництво завжди сприяє розвитку фірми і йде на користь споживача. Однак незнання конкурентного середовища для стартапу може коштувати йому довгих років наполегливої ​​боротьби за місце під сонцем. Хто є ключовими конкурентами? Які у них сильні і слабкі сторони? Як споживачі відносяться до їх товарів? На ці питання обов'язково треба знайти відповіді. Навіть якщо вам здається, що у вашій ніші конкурентів майже немає і вивчати цей пункт не варто, «знати ворога конкурента в обличчя» ми все ж рекомендуємо. 

Наведемо приклад. До нас звернулося підприємство з виробництва мармурової яловичини, яка тільки збиралася виходити на ринок. У нашій країні ця ніша досить-таки вільна. Здавалося б, можна було б опустити цей пункт, однак тоді ми не змогли б правильно вибудувати позиціонування бренду, показавши ті переваги фірми, яких немає в інших. Навіть у вільній ніші маркетингова стратегія підприємства буде неповною без аналізу конкурентів! Вивчення поточного стану бізнесу і визначення цілей.

test

Для стартапу дуже важливо визначити свої цілі:

  1. Вивчити слабкі і сильні сторони;
  2. Визначити можливості розвитку бренду;
  3. Виявити загрози;
  4. Позначити унікальність продукту (те, що відрізняє або виділяє на тлі конкурентів), на підставі якого пишеться унікальна торгова пропозиція (УТП).

Крім того, не варто забувати і про цілі, завдання і місії фірми, які важливі не тільки для позиціонування бренду, але і для мотивації співробітників фірми. Обов'язково описуються і основні переваги стартапу, визначається цінова політика, бюджет.

Позиціонування та реклама

test

На підставі всіх перерахованих вище пунктів вибудовується позиціонування продукту (визначення місця товару в свідомості потенційних покупців). Це замикаючі пункти в розробці маркетингової стратегії компанії. В результаті грамотного позиціонування у споживача в голові формується образ продукту, який вони не сплутають з аналогічним (або схожим) продуктом конкурентів.

Після комплексного опрацювання позиціонування розробляється рекламна компанія. Визначаються максимально ефективні канали просування. Це можуть бути соцмережі, веб-портали, друковані ЗМІ, радіо чи телебачення. Також в розробку рекламної компанії входить і підготовка інформаційних повідомлень про продукт, медіапланування, розрахунок бюджету.


Читайте також: У чому суть рекламної стратегії?


Резюме

Для успішного запуску стартапу маркетингова стратегія необхідна як повітря. Закони ринку суворі, тому якщо ви дійсно хочете стати одним з його учасників, а в майбутньому навіть серйозно потіснити конкурентів, обов'язково закладіть в свій бюджет розробку стратегії. А наша команда завжди допоможе з реалізацією маркетингової стратегії вашого продукту.